İCRA HUKUKU

İcra hukuku, borcunu ödeyemeyen borçlunun borcunun, alacaklının talebi üzerine, devlet zoruyla taşınır ve taşınmaz varlıklarına el konarak karşılanmasını konu alan hukuk dalıdır. Türkiye’de icra hukuku, ilamsız veya ilamlı dediğimiz mahkeme kararlarını uygulamak için yürürlükte olan yasal sistem ve mekanizmaları ifade eder. Mahkeme karar ve hükümlerinin icrası, kişi ve kuruluşların hukuka uymasını ve adaletin yerini bulmasını sağladığı için Türk hukuk sisteminin etkin bir şekilde işlemesi için elzemdir.

Türkiye’de icra hukuku, ilk olarak 1932’de çıkarılan ve o zamandan beri çeşitli revizyonlardan geçen İcra ve İflas Kanunu’na tabidir. Kanun, malvarlığına el konulması, alacakların tahsili ve tahliyelerin infazı da dahil olmak üzere, mahkeme kararlarının ve hükümlerinin infazına ilişkin usul ve esasları belirlemektedir.

Alacağın tahsili yönünden icra takibinin sürekli takip edilmesi, sürelerin kaçırılmaması önemli olup mağduriyet yaşamamak adına sürecin avukat tarafından takip edilmesi, alacağa daha hızlı ulaşmak için önemli olacaktır.